top of page

Informeer jezelf voor je de keuze maakt voor het HPV vaccin.

Een slimme meid is op haar vaccinatie voorbereid.

Veel is er in de pers gezegd over de baarmoederhalskankerinjecties. Gelukkig is het uit de sfeer van de iPod-verloting gehaald. De Vereniging Homeopathie gaat, om hopelijk begrijpelijke redenen, niet voorschrijven wat uw dochter moet gaan doen, maar wil wel de argumenten geven om er vooral goed over na te denken. Cor Aakster, medisch socioloog, heeft alles op een rijtje gezet om tot een genuanceerd standpunt te komen. Klik hier om dit standpunt te lezen. Tot de door hem geraadpleegde bronnen behoort het recente boek van Desirée Röver: 'Baarmoederhalskanker, HPV vaccins als een deus ex vagina' (ISBN 978 90 202 0327 1). Zij neemt in haar zeer leesbare boek duidelijk stelling tegen dit landelijk vaccinatieprogramma. Wij laten het aan u en uw dochter over om tebeslissen.

Meer informatie:

Telefonisch spreekuur: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00u tot 10.00u op

tel: 030-2300562.

Op woensdag van 12.00u tot 12.30u op tel: 06 412 58 108.

e-mail: hcmn@live.nl

Meisjes van 13, 14 en 15 jaar

Cervarix, het HPV-vaccin, van meisjes van 13, 14 en 15 jaar. Volgens de overheid zou je met dit vaccin baarmoederhalskanker kunnen voorkomen. Zij hebben een op naam gestelde uitnodiging gekregen, een HPV folder en een stickervel. In september zijn de meisjes van 12 jaar aan de beurt. Ondanks de vele informatie is mij gebleken dat nog veel ouders en hun dochters twijfelen of ze moeten kiezen voor deze vaccinatie. In deze Nieuwsbrief geef ik argumenten waarom meisjes zich niet moet laten vaccineren. Volledige wetenschappelijke onderbouwing van de argumenten is te vinden in het HPV-dossier, te downloaden op www.nvkp.nl

  • Anders dan de publiciteit je zou doen geloven is baarmoederhalsanker een zeer zeldzaam voorkomende ziekte. Deze kanker krijg je pas nadat je eerst een aantal voorstadia hebt doorgemaakt. Deze voorstadia komen altijd naar voren bij een uitstrijkje. Het overlevingspercentage van vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek waarbij afwijkende cellen zijn gevonden, is bijna 100%. Als je regelmatig een uitstrijkje laat maken dan krijg je dus geen baarmoederhalskanker. In Nederland kennen we het bevolkingsonderzoek vanaf 30 jaar. Dit onderzoek zal binnenkort naar alle waarschijnlijkheid worden uitgebreid met een HPV-test. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om verontrustende situaties in beeld te krijgen zodat adequaat kan worden gereageerd. Als je behoort tot de risicogroep (je rookt en gaat met veel jongens naar bed, eventueel zonder condoom), dan zou ik het verstandig vinden eerder een uitstrijkje te laten maken (10 jaar na het eerste seksuele contact).
  • Eris nog geen enkel bewijs dat het vaccin kanker gaat voorkomen. Dat is alleen maar een veronderstelling. Het duurt namelijk 10 tot 15 jaar voordat een beginnende HPV-infectie uiteindelijk baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het middel is nog maar 6 jaar geleden voor het eerst getest.
  • Vaccineren voorkomt baarmoederhalskanker niet!. 1 op de 3 baarmoederhalskankers hebben geen enkele relatie met de 2 HPV-typen uit het vaccin. Je zal ondanks de vaccinatie dus toch regelmatig een uitstrijkje moeten laten doen!
  • Het vaccin Cervarix is niet getest op de meisjes die het nu gaan krijgen. Of het vaccin wel effectief is voor deze jonge meisjes moet worden afgewacht. Omdat hun hormoonhuishouding nog volop in ontwikkeling is en hun hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld, zou het heel goed kunnen zijn dat ze niet hetzelfde reageren als de vrouwen waarop het vaccin is getest.
  • Cervarix beschermt tegen 2 HPV-typen. Het zou kunnen zijn dat één van de andere HPV-typen die ook kankerverwekkend zijn, nu de kans zullen krijgen om meer naar de voorgrond te treden. Dit is een welbekend fenomeen bij virussen. Het heet replacement. Dit vergroot dan de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker

Deze tekst is geschreven door Martin de Munck.

Lees ook het zeer uitgebreide artikel van Désirée L. Röver (pdf).

Meer informatie:

Telefonisch spreekuur: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00u tot 10.00u op

tel: 030-2300562.

Op woensdag van 12.00u tot 12.30u op tel: 06 412 58 108.

e-mail: hcmn@live.nlbottom of page