top of page

Slaapstoornissen

Slaapklachten komen veel voor: ongeveer 20 tot 30 % van de mensen heeft er wel eens enkele dagen tot enkele weken last van. In de meeste gevallen gaan ze vanzelf over. Wanneer je langere tijd slechter slaapt brengt dat allerlei nare bijzaken met zich mee. Slecht slapen kan leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid, emotionele spanning, angst of een sombere stemming maar het kan ook zo zijn dat het de oorzaak van het slechte slapen is.

Door te weining slaap neemt vaak het piekeren toe en wordt je prikkelbaarder.

Erzijn veel verschillende slaapklachten. Om een paar te noemen: moeizaam inslapen, laat in de nacht inslapen of niet in slaap kunnen komen, niet doorslapen, vaak wakker worden, wakker worden op hetzelfde tijdstip, wakker worden en niet meer in slaap komen, wakker worden en wel weer in slaap komen, uitgeslapen voelen of zeer vermoeid wakker worden.

Vaakgaan slaapklachten gepaard met een scala van andere klachten zoals: piekeren, malen, zorgen maken, het hoofd niet rustig krijgen, innerlijke onrust, onrustige benen, moeten bewegen, wakker door het geringste geluid, regelmatig moeten plassen, zweten, dromen, angst voor het donker, nachtelijke angst, angst dat er iets gebeurd(inbrekers), onverklaarbare angst al dan niet gepaard gaande met depressieve en/of manische gevoelens, dingen zien of horen die een ander niet waarneemt.

Slaapmedicatie helpt soms goed, soms tijdelijk en soms helemaal niet. De meeste mensen die in de praktijk komen zouden graag een verandering zien van hun slaappatroon en willen de afhankelijkheid van de slaapmedicatie afbouwen.

Telefonisch spreekuur: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00u tot 10.00u op

tel: 030-2300562.

Op woensdag van 12.00u tot 12.30u op tel: 06 412 58 108.

e-mail: hcmn@live.nl

bottom of page