top of page

Reacties na de vaccinatie

Kinderen kunnen de eerste 24 uur na de vaccinatie of erna uit hun doen; zijn hangerig of huilen erg, hebben verhoging of koorts, slapen niet of slapen juist heel veel (en diep), eten/drinken slecht.

Kinderen kunnen reageren op de ingespoten (verzwakte) ziektestoffen van de vaccinatie. Het lichaam gaat antistoffen aanmaken. Dit is een klus voor het nog zeer jongeafweersysteem. Het organisme heeft tussentijds weinig hersteltijd door de opvolging van de vaccinaties.


We zien dat het afweersysteem van kinderen hard moet werken om de specifieke antistoffen aan te maken, zodanig dat er onvoldoen afweer meer is tegen de dagelijkse virussen in de omgeving. Met frequente verkoudheden (al of niet gevolgd door middenoorontstekingen) tot gevolg.

Ook zien we kinderen reageren met benauwdheid, die dan ‘pufjes’ moeten gaan gebruiken omdat de luchtwegen aangedaan zijn. Andere kinderen reageren met (een verergering van) huiduitslag/eczeem, slaapproblemen, slecht eten, erg geïrriteerd gedrag, of een vertraging van de algehele ontwikkeling.


Hoe een kind gaat reageren op vaccinaties is moeilijk te voorspellen, erfelijkheid, constitutie en levensomstandigheden voorafgaand en rondom de vaccinatie, geven hiervoor wel enige indicatie. Ieder kind is uniek, en heeft een eigen gevoeligheid.


Vaccinaties kunnen een ‘trigger’ zijn, voor het tot uitdrukking komen van klachten waar het kind aanleg voor heeft (bijvoorbeeld allergieën).


Homeopathische mogelijkheden ter ondersteuning na vaccinatie zijn de Cease therapie en de


constitutionele homeopathische. Beide hebben tot doel, de gezondheid te optimaliseren, lichamelijk, mentaal en emotioneel. bottom of page